antlisi-apotropi-ugrasias-ploio-skafos

Άντληση και αποτροπή υγρασίας στο πλοίο ή το σκάφος σας

Το υγρό στοιχείο είναι εχθρός για οποιονδήποτε ιδιοκτήτη σκαφών. Σίγουρα η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση για την αποφυγή της υγρασίας! Η εταιρεία Αποφράξεις Αντωνίου γνωρίζουν πόση ζημιά μπορεί να προκαλέσει το νερό, είτε πρόκειται για σπίτι, είτε για πλοίο, σκάφος ή βάρκα.

Διατηρήστε τα πλοία στεγανά

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ο χειρισμός ενός σκάφους και τον χειμώνα. Πρέπει να διατηρούμε φυσικά την ατμοσφαιρική υγρασία στο εσωτερικό και αυτό είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο ζήτημα, επειδή οι συνθήκες είναι σχετικά υγρές καθ όλη τη διάρκεια του έτους. Στην πραγματικότητα, η σχετική υγρασία είναι πάνω από το σημείο ανάπτυξης της μούχλας. Εκτός από τα ζητήματα που δημιουργεί το κλίμα μας, οι συνήθεις πράξεις όπως η αναπνοή, το ντους και το μαγείρεμα μπορούν όλα να συμβάλουν αρνητικά αν το σκάφος είναι η κύρια κατοικία σας.

Τα απλά σακουλάκια ξηραντικής ουσίας είναι χρήσιμα για τα ντουλάπια

Τώρα μπορεί να αναρωτιέστε αν η ατμοσφαιρική υγρασία επηρεάζει τόσο πολύ, αλλά τα προβλήματα που σχετίζονται με την υψηλή υγρασία είναι πιο βαθιά από ό, τι νομίζετε. Εκτός από τη μούχλα και τη συμπύκνωση, ο υγρός αέρας σημαίνει υψηλότερους λογαριασμούς (επειδή ο υγρός αέρας είναι πιο δύσκολος στη θέρμανση) και καλλιεργεί το έδαφος για επιδείνωση διαφόρων προβλημάτων υγείας από το άσθμα ως την αρθρίτιδα.

Και ενώ ο υγρός αέρας μπορεί να επιταχύνει τη διάβρωση των ηλεκτρικών συνδέσεων και την αποσύνθεση των εσωτερικών επίπλων, ο σχετικά ξηρός αέρας θα ενθαρρύνει ενεργά την εξάτμιση της υγρασίας από τις διάφορες επιφάνειες μέσα στο σκάφος σας.

Τι σημαίνει πραγματικά υγρασία;

Η υγρασία περιγράφει την ποσότητα νερού στον αέρα, σε σχέση πάντα με τη θερμοκρασία του αέρα που μετράται. Ο θερμός αέρας μπορεί να περιέχει περισσότερη υγρασία από τον κρύο αέρα, επομένως η υγρασία (μετρούμενη ως ποσοστό) θα είναι υψηλότερη για δεδομένη ποσότητα υγρασίας σε αέρα 15 βαθμών σε σχέση με τον αέρα των 20 βαθμών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπετε νερό από ζεστό υγρό αέρα συμπύκνωσης τόσο εύκολα σε κρύες επιφάνειες.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε την υγρασία στο σκάφος σας;

Εάν θέλετε να μειώσετε την υγρασία στο σκάφος σας, υπάρχουν διάφορες επιλογές για σας:

  • Ανανεώστε τον αέρα μέσω ανοιχτών παραθύρων ή ανεμιστήρων εξαγωγής, αλλά μόνο όταν έχει ηλιόλουστη μέρα.
  • Θερμάνετε τον αέρα για να μειώσετε τη σχετική υγρασία, ιδίως τον χειμώνα που δεν επαρκούν οι ηλιόλουστες μέρες.
  • Αγοράστε έναν αφυγραντήρα

Τύποι αφυγραντήρων για αποτροπή υγρασίας στο πλοίο ή το σκάφος

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αφυγραντήρων, από απλά φακελάκια αποξηραντικού, που απορροφούν την υγρασία του αέρα σε μικρές εκδόσεις ισχύος με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που μπορούν να στεγνώσουν και να ξαναχρησιμοποιηθούν. Αυτές μπορεί να είναι εξαιρετικές (και πολύ προσιτές) λύσεις για περιοχές χαμηλού όγκου όπως ντουλάπια και αποθηκευτικούς χώρους, αλλά για μεγαλύτερους χώρους διαβίωσης απαιτείται συχνά μια πιο εξελιγμένη λύση.

  • Αφυγραντήρας συμπιεστή

Η παραδοσιακή μορφή του αφυγραντήρα (και αυτή που υπάρχει εδώ και αρκετές δεκαετίες) χρησιμοποιεί έναν συμπιεστή για να δημιουργήσει μια κρύα επιφάνεια μέσα σε ένα κιβώτιο. Ο ζεστός υγρός αέρας αναρροφάται πάνω από αυτή την επιφάνεια και καθώς γίνεται επαφή, η υγρασία συμπυκνώνεται σε υγρό νερό – ακριβώς όπως και σε ένα κρύο γυαλί μπίρας σε μια καλοκαιρινή μέρα ή σε έναν κρύο καθρέφτη σε ένα ζεστό ντους. Αυτή η υγρασία στη συνέχεια συλλέγεται σε δεξαμενή και ο ξηρός αέρας ωθείται προς τα έξω μέσα στο δωμάτιο.

  • Αποξηραντικός αφυγραντήρας

Μια επίσης γνωστή μέθοδος είναι ο αποξηραντικός αφυγραντήρας. Αντί να χρησιμοποιήσει μια κρύα επιφάνεια για να εξαγάγει την υγρασία από τον αέρα, χρησιμοποιεί έναν αργά περιστρεφόμενο τροχό ξηραντικού (συνήθως ζεόλιθου ή πυριτίου) για να απορροφήσει το νερό με τον ίδιο τρόπο όπως ένα σακουλάκι. Ο ξηρός αέρας στη συνέχεια απελευθερώνεται και βγαίνει από το μηχάνημα.

Εν τω μεταξύ, στην άλλη πλευρά του περιστρεφόμενου τροχού, το ξηραντικό αναγεννάται από ένα μικρό θερμαντήρα, ο οποίος αντλεί την υγρασία από το υλικό και εκτοξεύεται είτε σε μια δεξαμενή είτε μέσω ενός σωλήνα σε μια εναλλακτική έξοδο.

  • Σύγχρονος αποξηραντικός αφυγραντήρας

Ένα μοντέρνο μοντέλο αποξηραντικού μπορεί να έρθει ακόμη και με ιονιστές και αντιβακτηριακά φίλτρα για να βοηθήσει στον καθαρισμό του αέρα.

Ποιος αφυγραντήρας είναι κατάλληλος για το σκάφος σας;

Ένας αφυγραντήρας συνήθως ορίζεται από τον αριθμό των λίτρων νερού που μπορεί να εξαχθεί από τον αέρα ανά ημέρα – και φυσικά, θα πρέπει να επιλέξετε ένα προϊόν με βάση το μέγεθος και τον τύπο του χώρου που προσπαθείτε να διατηρήσετε ξηρό.

Αλλά το επίμαχο ερώτημα είναι: συμπιεστής ή ξηραντικό;

Το γεγονός ότι οι υγραντήρες συμπιεστή χρειάζονται για να τρέξουν σχετικά ζεστό αέρα πάνω από ένα ψυχρό στοιχείο σημαίνει ότι λειτουργούν καλύτερα σε υψηλότερες θερμοκρασίες (δηλαδή καλοκαίρι). Στην πραγματικότητα, εάν ο αέρας είναι πολύ κρύος, μπορεί να παγώσει πραγματικά, οπότε σε ψυχρές συνθήκες, όπως κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν ή όταν η θερμοκρασία του αέρα πέφτει συνήθως κάτω από 15 ή 16 βαθμούς Κελσίου, ένα αποξηραντικό μοντέλο είναι μακράν η πιο αποτελεσματική λύση. Διαφορετικά, ο αφυγραντήρας συμπιεστή θα καταναλώνει πολλή ενέργεια προσπαθώντας απλώς να ξεπαγώσει.

Οι αποξηραντικοί αφυγραντήρες είναι επίσης μικρότεροι, ελαφρύτεροι και πιο αθόρυβοι από τα μοντέλα των συμπιεστών, καθιστώντας τους ιδανικούς για φορητές χρήσεις. Ιδίως αν σκοπεύετε να λειτουργήσετε τον αφυγραντήρα σας χωρίς επίβλεψη για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οι εγκαταστάσεις συνεχούς αποστράγγισης και αυτόματης επανεκκίνησης των σύγχρονων μοντέλων αποξηραντικού είναι ζωτικής σημασίας . Αυτό επιτρέπει στη συσκευή να διοχετεύει την εξαγόμενη υγρασία κάπου εκτός από την εσωτερική δεξαμενή και να επανεκκινείται αυτόματα σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας.

Υγρασία στο σκάφος ή το πλοίο σας

Κρατώντας το εσωτερικό του σκάφους σας ζεστό και καλά αεριζόμενο με τη χρήση θερμαντικών συσκευών, απορροφητών και ανοιχτών παραθύρων, σίγουρα θα συμβάλει στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής υγρασίας. Αυτό με τη σειρά του θα συμβάλει στη μείωση της συμπύκνωσης, της μούχλας, του ιωδίου και των διαφόρων προβλημάτων που συνδέονται με αυτό. Αλλά εάν θέλετε να αφαιρέσετε ενεργά την υγρασία από τον αέρα ένας αποξηραντικός αφυγραντήρας είναι πραγματικά μια πολύ καλή επένδυση.

Εκτός από τα ετήσια έξοδα συντήρησης, ένα σκάφος πρέπει να απολυμαίνεται τακτικά, είτε χρησιμοποιείται, είτε όχι. Για περισσότερες συμβουλές απόφραξης πλοίων, συντήρησης, άντλησης και απολύμανσης στην Αθήνα επικοινωνήστε με τους επαγγελματίες για να εξοικονομήσετε χρήμα και χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα για Αποφράξεις σκαφών και πλοίων:

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Call Now Button